fbpx

Dilema cuplului – copiii

Please select a featured image for your post

Sunteti impreuna de ani buni si parca toate deciziile au fost mai usor de luat in doi: abia ai asteptat sa propuna sa va mutati impreuna, ai spus „da” pe nerasuflate cand te-a cerut in casatorie, va decideti usor in privinta unei destinatii pentru vacanta si totusi exista un singur subiect pe care ti-e si groaza sa il deschizi – copiii. Foarte multe cupluri trec prin aceasta etapa, in care unul dintre parteneri isi doreste cu ardoare un copil, iar celalalt nu face altceva decat sa aduca argumente contra.

De ce nu isi doresc barbatii copii? Psihologii spun ca pentru o femeie este mult mai usor sa se adapteze statutului de viitoare mama, avand in vedere si instinctul matern innascut, insa despre instinct patern se poate vorbi mult mai putin. Barbatii se tem in general sa faca copii gandindu-se ca isi vor pierde libertatea. Prin “libertate” barbatii inteleg serile la bere cu prietenii, meciurile la care se uita nestingheriti, o partida de Lineage pe internet sau pur si simplu sa se cufunde in canapea cu telecomanda in mana. A fi tata presupune sa mai pui si tu mana la schimbatul de scutece, sa sterilizezi biberoane, sa faci lapte, sa tii bebele la baita, sa consolezi mama in depresia post natala si sa fii un tata bun pentru micul plangacios.

Citeste si:  Mariaj fericit
Alte motive pentru care barbatii nu doresc copii sunt instabilitatea financiara, nesiguranta zilei de maine, jobul sau casa. Daca femeile accepta mult mai usor ideea ca sunt insarcinate si asteapta cu nerabdare sa cumpere hainute mici si roz, barbatii se gandesc mai degraba la resursele financiare pe care le implica un copil, astfel incat sa nu ii lipseasca nimic, se gandesc in ce masura spatiul pe care il are apartamentul este suficient pentru cresterea unui copil, situatia incerta de la job. Femeile pot spune ca toate aceste motive nu sunt plauzibile, insa ele stau foarte bine in picioare atunci cand ne gandim ca inca din cele mai vechi timpuri femeile se ocupau de cresterea copilului, iar barbatii erau cei care „puneau mancare pe masa”, in intelesul cel mai simplist al expresiei.De ce nu isi doresc femeile copii? Chiar si femeile au indoili in ceea ce priveste copiii, unele dintre ele nu isi pot inchipui ca pot fi mame, ca vor renunta, cel putin pe perioada cat bebe este foarte mic la coafor, manichiura, pedichiura, masaj si solar sau ca vor limita aceste activitati. Exista femei pentru care cariera este mult prioritara in fata copilului si nici acestea nu sunt de condamnat. Un copil, indiferent cat de utopic gandim, nu poate fi crescut numai cu dragoste, are nevoie de stabilitate, are nevoie de hainite, scutece si diverse alte accesorii, asa ca e dovada de responsabilitate din partea mamelor faptul ca vor sa mai astepte pana cand simt ca pot oferi copilului tot ceea ce are nevoie.

Citeste si:  Mituri actualizate
Calea de mijloc. Ideal ar fi sa asteptati pana cand amandoi va simtiti pregatiti pentru a avea un copil, din toate punctele de vedere. Daca insa se intampla sa ramai insarcinata neplanificat, afla ca femeile se adapteaza foarte usor rolului de mama si chiar daca la inceputul sarcinii pot sa regrete ca au ramas gravide, pe masura ce creste burtica, ele se acomodeaza tot mai mult cu noul statut. Acelasi principiu nu este insa valabil si pentru barbati, probabil si pentru ca ei nu traiesc direct experienta sarcinii si legatura cu micuta fiinta din burtica se creaza mai degraba dupa ce aceasta se naste. Studiile psihologice au demonstrat ca femeile care raman insarcinate cu gandul ca „prind partenerii” risca sa fie lasate balta, pentru ca barbatii se sensibilizeaza mai greu si sunt slabe sanse sa accepte bebelusul daca nu si l-au dorit.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.