Gelozie … gelozii

Gelozia, la fel ca si dragostea, este dificil de definit, si aceasta in primul rand, datorita marii diversitati a manifestarilor comportamentale celor „suferinzi” de aceasta „boala grea”, asa cum spuneau inteleptii nostri mai demult.
Ea reprezinta suma unor anumite emotii, care apar atunci cand privim relatia cu partenerul ca fiind amenintata.

Sentimentele pe care le incearca o persoana geloasa sunt din cele mai diverse – teama de pierdere sau de abandon, anxietatea, durerea, vulnerabilitatea in fata greutatilor aparute pe parcurs, lipsa de speranta in ceea ce priveste relatia existenta.

Bineinteles, in functie de echilibrul interior al fiecaruia dintre noi, putem resimti in mod diferit diversele manifestari ale geloziei, chiar daca unii dintre noi se mandresc cu faptul ca „nu sunt gelosi” – oricare dintre noi simte la un moment dat cel putin una dintre manifestarile evidente ale geloziei – parerea ca partenerul nu petrece suficient timp cu noi, ca priveste prea insistent catre persoanele de sex opus (lui), sau ca nu ne mai acorda aceeasi atentie cu care eram obisnuiti sa fim tratati, nu se mai intereseaza de parerile, ideile sau trairile noastre.

Analizand tipurile comportamentale ale celor din jurul nostru, putem distinge cu usurinta cateva tipuri de comportament „specific” celor gelosi. Desigur, nu exista o impartire exacta a „geloziilor”, deoarece oricare dintre noi poate resimti cel putin una din aceste manifestari „patologice” ale geloziei.

Citeste si:  Cum iti dai seama daca e indragostit

– „gelozia – invidie” – este strans legata de nivelul de autoestimare a fiecaruia dintre noi – poate aparea atunci cand simtim ca partenerul este mai bun si ca aceasta superioritate ameninta sa distruga relatia. Este caracteristica persoanelor care au o preocupare exagerata pentru sine, se autocompatimesc permanent si sunt predispuse in general depresiilor.

– „gelozia – posesie” – se dezvolta in baza simtului exagerat al posesiunii si mai ales a nerecunoasterii faptului ca partenerul are o identitate proprie, separata de cea a noastra, ca are pasiuni, idealuri si dorinte proprii, care pot sau nu sa coincida cu ale noastre. Adesea, persoana care sufera de acest tip de gelozie incearca in mod repetat sa detina controlul asupra persoanei iubite, si in general, sa domine relatia.

– „gelozia – excludere” – se dezvolta din sentimentul de a fi exclus sau neglijat de catre persoana iubita, si poate varia ca grad de intensitate in functie de timpul pe care aceasta este dispusa sa il acorde relatiei si poate creste cu cat partenerul petrece mai mult timp in cadrul activitatilor profesionale sau in compania prietenilor sau a altor persoane.

– „gelozia – competitie” – este legata, de asemenea, de autocunoastere, de autoestimare si de nepotrivirea cu partenerul de cuplu, care uneori poate sa nu fie sesizata in mod constient. Adesea, relizarile profesionale ale celui drag pot fi percepute ca o amenintare pentru imaginea noastra despre noi insine, ceea ce conduce la sentimente contradictorii, de nesiguranta si anxietate.

Citeste si:  Partida de sex ideala: ingrediente visate, imaginate si povestite

– „gelozia – egocentrism” – este strans legata de rolurile jucate de fiecare din cele doua parti ale cuplului si apare atunci cand un partener esueaza in a permite si a-l favoriza pe celalalt sa isi exprime individualitatea, desi se asteapta ca acesta sa isi indeplineasca rolul traditional.

– „gelozia – neliniste si teama” – apare cand relatia dintre cei doi este perceputa a fi amenintata, cand un partener traieste sentimentul temerii de a fi respins si al nelinistii ca celalalt paretner se implica foarte putin in mentinerea relatiei. Acest tip de gelozie rezulta din sentimentul de insecuritate personala si este acompaniat de o stare acuta de anxietate.

Desigur, putem desprinde dintr-o privire aruncat acelor din jurul nostru ca femeile si barbatii manifesta gelozia in mod diferit – barbatii nu accepta relatiile de natura fizica ale partenerelor, iar femeile detesta evident implicarea emotionala a iubitilor sau sotilor cu alta femeie.

Putem sa ne intrebam daca gelozia este sau nu benefica unei relatii – raspunsul, pozitiv sau negativ, este dificil de dat. Ocazional, sentimentele de gelozie aratate persoanei iubite pot fi benefice, in sensul ca pot intari motivatia interactiunii dintre cei doi, insa sentimentele puternice de gelozie pot reprezenta un factor distructiv pentru relatia afectiva dintre cele doua persoane.

Citeste si:  O casnicie de succes

Gelozia poate fi „vindecata”, daca ia forme acute, daca se parcurg trei faze:
– Incearca sa iti intelegi sentimentele si sa identifici cu exactitate ce te face sa devii geloasa
– Analizeaza-ti sentimentele si decide daca esti tu mult prea sensibila si suspicioasa sau daca exista intr-adevar o problema reala in reletia in care esti implicata
– Discuta cu partenerul tau si incearca sa realizezi un echilibru intre sentimentul de libertate si cel de securizare in cadrul relatiei.

Desigur, daca sentimentul de gelozie este prea chinuitor si devastator pentru ambii parteneri, inainte de a lua decizia de a parasi relatia, este recomandat a se apela la ajutor de specialitate – terapia bazata pe analiza motivatiilor profunde, inconstiente, care alimenteaza „simptomul geloziei” ar putea fi de mare ajutor pentru ca o clarificare asupra sinelui, valentelor si exigentelor sale, dar si a tensiunilor si conflictelor reprimate ofera premisele unei reconstructii treptate a unui model relational adecvat cu sexul opus.

Si altfel spus, de ce sa nu fim fericite si sa ne simtim implinite intr-o relatie daca putem scapa de sentimentul chinuitor al geloziei, mai mult sau mai putin justificate?


2 Comentarii
  1. acolo unde lipseste gelozia… lipsesc mai multe – spun eu. este imposibil sa iubesti un barbat si sa nu te intepe un pic inima daca arunca priviri admirative unei doamne elegante pe strada sau daca iti povesteste incantat ce minunata este noua lui colega de birou! cine spune ca nu este geloasa in asemenea conditii – minte! – no offence, girls

  2. uite apropos de obstacole si dramatism in cuplu.. gelozia poate fi un astfel de obstacol perfect pentru a evita rutina… nu e f romantic insa e \”sanatos\” :)) insa in doze mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.