Invitatiile la nunta si acceptarea lor

Vremea nuntilor este in mod special vara pentru ca tinerii, care isi programeaza din timp acest eveniment, isi doresc sa aiba o vreme frumoasa, atat cu ocazia acestui moment important in viata lor cat si la aniversarile care vor urma peste ani.

Nu imi propun insa sa discut acum despre bucuria, emotiile sau stresul pe care il provoaca o nunta in viata tinerilor insuratei si a celor din imediata lor apropiere.

Vremea nuntilor si implicit dorinta sau obligatia de a mege la anumite nunti afecteaza sau influenteaza evolutia relatiilor in unele familii.

O vorba din batrani spune ca „nuntile si inmormantarile se fac cu oameni”. Si intr-adevar nuntile si inmormantarile sunt de multe ori momentele care determina cel mai adesea intalnirea unui numar relativ mare de rude, care in mod normal nu prea au timp sa se intalneasca cu alte ocazii si cu atat mai putin „fara nici o ocazie”.

Pe de alta parte nuntile sunt evenimente vesele, iar inmanarea invitatiei la o nunta ar trebui sa reprezinte un motiv de bucurie, atat pentru cei care o ofera cat si pentru cei care o primesc. In realitate situatia nu sta intotdeauna asa.

Citeste si:  Cat astepti ca El sa se intoarca?

Intocmirea listei cu invitati reprezinta pentru unele cupluri o proba de rezintenta, dar ii si face sa descopere cat de bine se cunosc, cati prieteni comuni au, cat de bine au apucat sa-si cunoasca reciproc rudele, prietenii sau colegii. Aceasta lista este uneori un factor care influenteaza si decizia privind locatia de desfasurare a nuntii, in cazul in care cei doi nu locuiau in aceeasi localitate. Evaluarea listei de invitati este si ea criteriu important al reusitei unei nunti; prin evaluare gindindu-ma la aprecierea probabilitatatii a cei invitati sa onoreze tinerii cu prezenta la nunta lor. Intervine aici de multe ori influenta majora a notiunii de „obligatie”, adica sunt multi dintre cei invitati care isi doresc si din placere sa fie alaturi de tineri la sarbatoarea cununiei lor, dar mai ales dau curs invitatiei lor „din obligatie”. Aceasta obligatie poate fi determinata de relatii de rudenie mai mult sau mai putin apropiate, de relatii de prietenie, de vecinatate sau de colegialitate. Obligatia mai este generata adesea si de faptul ca cel care invita sau una dintre rudele apropiate a participat deja la nunta celor invitati sau a cuiva apropiat lui.

Citeste si:  A fi sau a nu fi independenta

Pentru o familie cu venituri medii sau chiar la limita traiului decent, un numar mare de invitatii la nunta in decursul unui sezon inseamna o influenta negativa asupra balantei bugetare. Ca urmare sunt destul de frecvente situatiile in care primirea unei invitatii la nunta nu inseamna intotdeuna o bucurie. Cum bine stim cu totii, nuntile sa fac cu oameni, dar si cu bani. De aceea apar cazuri in care cei invitati sunt pusi in situatia de a selecta invitatiile primite si de a stabili nivelul de prioritate al unora in raport cu altele. Acest proces de selectie devine uneori o sursa de discutii mai incordate in cadrul unei familii sau alteori chiar si cauza unor conflicte – mai mult sau mai putin deschise – intre diverse rude (sau prieteni, colegi). Pe de alta parte obligatie de a merge la o anumita nunta sau mai exact la un anumit numar de nunti creeaza un disconfort financiar stresant; uneori atat de stresant incat afecteaza si bucuria de a petrece la nunta respectiva.

Cu siguranta sunt si alti factori care afecteaza prezenta unui individ la o nunta si implicit bucuria de a accepta invitatia mirilor: gandul ca urmeaza sa se intalneasca cu persoane dezagreabile, starea precara a sanatatii sau oboseala, perspectiva (foarte probabila din experientele anterioare) de a-si suporta partenerul sau alta ruda apropiata dupa ce a depasit limita rezonabila a consumului de alcoolice.

Citeste si:  Hartuire sexuala

Odata cu modernizarea au aparut diverse modele de „invitatii de nunta”, iar odata cu ele si ideea, destul de controversata, a cererii de confirmare.
Ce criterii credeti ca trebuie sa indeplineasca invitatia de nunta si cum v-ati decis (sau urmeaza sa va decideti) pentru alegerea ei ? Cum ati intocmit (sau urmeaza sa intocmiti) lista cu invitati ?
Vi se pare normala cererea de confirmare ? Ati inclus-o deja (sau va ganditi s-o includeti) pe invitatia la nunta voastra ?
Cum stiti sa formulati un refuz la o invitatie ? Cat de des a trebuit sa faceti acest lucru? Si de cate ori vi s-a intamplat sa va para rau ca n-ati putut onora o invitatie la nunta ?

Iata o serie de intrebari la care va propun sa va raspundeti dupa ce terminati de citit articolul. Astept raspunsurile cu multa curiozitate.


3 Comentarii
  1. din fericire nu am fost nevoita pana acum sa refuz nicio invitatie la nunta. si sper sa nu fiu pusa in aceasta situatie; cum sa-i anunti pe cei doi ca nu prea vrei sa participi la cea mai importanta zi din viata lor de pana acum? nu stiu daca as putea sa le aduc la cunostinta face to face ca nu vin la nunta

  2. Interesanta abordare…
    DA…voi regreta mereu ca diverse motive obiective m-au impiedicat sa ajung al nunta unei foarte bune prietene.
    Si intr-adevar consider o varianta destul de practica (utila) atasarea unei \”cereri de confirmare\” la invitatia la nunta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.