Respectul fata de partenerul de viata

Please select a featured image for your post

Consilierii maritali considera ca respectul fata de partenerul de viata este vital pentru a avea o casnicie de succes. Din punctul de vedere al femeii moderne, respectul fata de partener are alte conotatii fata de cele pe care le avea in ochii bunicilor noastre, care se considerau respectuase atunci cand nu ieseau din vorba barbatului, nu il intrebau niciodata ceva ce ar fi putut sa il supere si bineinteles, il asteptau mereu cu masa pusa. Pentru sotia moderna insa, cred eu ca respectul se traduce prin: ascultare si comunicare activa , pe un ton moderat, aprecierea lui ca si partener, a contibutiilor si succeselor lui dar si respectul pe care i-l arati de fata cu ceilalti. Daca esti capabila sa faci aceste lucruri, te poti numi o sotie respectuoasa.

Respectul in conversatia cu partenerul. Pe masura ce casnicia inainteaza si cei doi se obisnuiesc tot mai mult unul cu celalalt, respectul si micile atentii incep sa dispara din conversatiile in cuplu. Daca nici macar nu iti trece prin minte sa dai ordine unui coleg de job, sa iti intrerupi seful cand vorbeste sau sa iti ignori total prietena care iti povesteste ceva in timp ce tu faci complet altceva, iti vine foarte usor sa ii faci toate acesea sotului tau. Desi par nesemnificative, toate aceste actiuni denota lipsa ta de respect, cea care iti va face partenerul sa se simta neapreciat.

Citeste si:  Teama de casatorie

Din fericire, e de ajuns sa folosesti cateva cuvinte simple, care sa transforme o cearta intr-o conversatie si pe tine intr-o sotie respectuoasa. Un simplu „te rog” transforma un ordin intr-o rugaminte si un simplu „multumesc”, mai ales acompaniat de un sarut, ii demonstreaza ca il apreciezi. Musca-ti limba cand simti imboldul de a fi sarcastica si incearca sa purtati o conversatie normala, pe un ton civilizat, fara reprosuri gratuite si glume nesarate. Opreste-te din ceea ce faceai atunci cand iti vorbeste, priveste-l in ochi si nu il intrerupe pana nu termina ce avea de zis. Dintre gesturile cu NU in fata: nu iti da ochii peste cap, nu te uita in continuu la ceas, nu butona telefonul mobil, nu bate din picior, nu casca, nu ofta atunci cand incearca sa iti vorbeasca.

Respectul fata de el ca si partener. Una dintre cauzele cele mai frecvente pentru care barbatii sunt nefericiti intr-o casnicie este aceea ca se simt neapreciati. Chiar daca e felicitat la job, de exemplu, tu esti singura care ii poate multumi pentru ca merge la birou, pentru ca are grija de familie si este un sot bun. Sotiile au impresia ca toate acestea sunt atributiile si obligatiile normale ale sotului si drept urmare nu au de ce sa ii multumeasca, insa pentru un barbat conteaza foarte mult sa simta ca eforturile lui nu trec neobservate. La fel cum le multumesti prietenelor tale si le faci mici cadouri in semn de apreciere atunci cand fac ceva pentru tine, multumeste-i si lui ori de cate ori ai ocazia.

Citeste si:  Sex dupa nastere

Respecta-l in fata celorlalti. Desi acasa tu esti cea care da tonul, cand sunteti in prezenta altora, fie ca e vorba de familie, copii, colegi sau prieteni, lasa-l pe el sa fie „cocosul”. Cum poti face asta in fata prietenilor? Nu fa glume pe seama lui, sustine-l atunci cand isi expune punctul de vedere, nu ii expune punctele slabe, nu povesti intamplari care il pun intr-o situatie stanjenitoare si nu divulga detalii personale. In fata copiilor, nu faceti glume pe seama lui, nu ii inventati porecle. Invata-i pe copii sa ii vorbeasca frumos, sa ii ceara voie inainte de a iesi din casa si mai ales nu ii submina autoritatea in fata copiilor. Cand tata spune nu, ramane nu, cel putin in fata lor, chiar daca nu esti de acord cu decizia lui, e de preferat ca voi sa discutati ulterior si nu in fata copiilor, care vor invata ca e usor sa intorci parintii unul impotriva celuilalt cu scopul de a obtine orice.

Citeste si:  Ce urasc barbatii in pat

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.