Cand el nu vrea un copil

Formati un cuplu solid. De suficient de mult timp, ca sa-ti spui ca este cazul sa aveti un bebe…Dar el…nu este pregatit. Iata cateva idei care te pot ajuta sa il intelegi si sa depasiti acest moment dificil.
Traiti o frumoasa poveste de dragoste si vine, firesc, o zi cand te gandesti sa intemeiezi o familie. Dar… surpriza. Cand abordezi subiectul „copil” discutia scoate la iveala puncte de vedere divergente. Tu te visezi inconjurata de copii, el vrea sa ramaneti doar voi doi si sa va traiti viata, fara responsabilitatile unui parinte. In mod firesc, te bantuie tot felul de intrebari: „Nu vrea copil, de acord, dar de ce? Nu este asta urmarea logica atunci cand iubesti?”. Ba da. Dar argumentele „contra” nu lipsesc. Cel mai adesea, unul dintre primele motive invocate de el este lipsa de maturitate.
Barbatul nu se simte pregatit sa-si asume rolul de parinte. Deseori aceasta problema se intalneste la cupluri cu 5-10 ani de viata in comun. Femeia se impacienteaza cand ceasul biologic incepe sa ticaie mai tare, dar barbatul, dupa cum stim, nu este limitat de timp pentru a face copii.
De altfel, motivele invocate de barbati sunt, de cele mai multe ori, ideologice si politice. Altii, pur si simplu, nu simt dorinta de a deveni parinti.
Iata urmarea: cand dorintele sunt diferite, vine aproape intotdeauna un moment in care unul din cei doi nu va mai suporta ceea ce poate duce la destramarea cuplului. Si atunci, ce-i de facu? Sa-ti asculti propriile dorinte.
Psihologii sustin ca, pentru a lua o hotarare, ar trebui sa incerci sa fii cat mai aproape de propria dorinta. O femeie sau un barbat care nu concep viata fara copii ar face mai bine sa se separe, decat sa renunte la aceasta dorinta fireasca. Oricare ar fi solutia aleasa si, mai ales, daca ramaneti impreuna, e primordial sa va impacati cu gandul alegerii celuilalt.
Sub argumentul „Nu sunt pregatit” se ascunde, adeseori, multe motive: imaturitatea psihica, teama de viitor, neincrederea in capacitatea de a se ocupa de copil. Pot fi si cauze mai grave, de care nici el nu e constient: poate a fost maltratat in copilarie, a suferit un traumatism si se teme ca va fi, si el, violent cu propriul copil. Toate aceste motive pot explica si refuzul unor femei de a deveni mame.
A face un copil fara ca partenerul sa fie de acord duce, de regula, la ruptura, si nu la intemeierea unei familii fericite. Asadar, e un pariu riscant atat pentru el, cat si pentru tine, deoarece sunteti obligati sa suportati o situatie pentru care nu ati avut nici un cuvant de spus.
Sa-l convingi sa faceti un bebe?
Nu este o idee prea buna. Chiar daca ai reusit sa il convingi sa se tunda la moda, nu te astepta sa ii schimbi hotararea si atunci cand e in joc un copil. Sfatul nostru: nu-l bate la cap cu acest subiect, nu-l invinovati, nu-l pune in pozitia de acuzat si nu-i sugera ca „e anormal” si ca „ar trebui sa mearga la doctor”.

Citeste si:  Testeaza-ti partenerul

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.